* 2e brief aan een vriend over Oekraïne

Amice, 

Een jaar geleden schreef ik je een brief over de dramatische oorlog in de Oekraïne. Sedertdien in deze oorlog stap voor stap verder geëscaleerd. 

Nog meer doden, nog meer vernietiging, nog meer verdriet in Oekraïense gezinnen. 

Het tegenoffensief van Oekraïne om het eigen grondgebied te heroveren is in volle gang. De vraag is hoeveel slachtoffers dat zal eisen en hoe lang het zal doorgaan met alle risico’s van steeds verdere escalatie. 

Ik ben geen militair expert, slechts een gewone burger, met meer dan gemiddelde belangstelling voor de geschiedenis, de cultuur en de werkelijkheid in centraal en oost Europa. 

Als de escalatie niet gestopt wordt. Als er geen wapenstilstand en vredesbesprekingen volgen, gaat men door tot het bittere einde. Totdat een van de oorlogvoerende partijen of mogelijk alle partijen inzien dat het geen zin heeft om door te gaan. 

Hoeveel mensen moeten nog sneuvelen voordat deze waanzin stopt. 

De geschiedenis van oorlogen leert dat bij een escalatie men steeds meer zwaarder oorlogstuig inzet. De vraag is hoe lang het Oekraïense leger voldoende manschappen overhoudt om met de door ons geleverde superieure wapens nog effectief te zijn.

In beginsel zijn de potentiële reserves van Rusland qua mankracht vele malen groter. Er komt dan een moment waarbij onze militairen moeten worden ingezet tegen de Russische agressie. Op dat moment zullen militairen van NAVO-lidstaten actief deelnemen aan de oorlog. Het conflict overstijgt het regionale karakter en wij staan in een kernwapentijdperk aan de vooravond van een algehele Europese oorlog. Het is een illusie dat een van de partijen een militaire overwinning kan behalen. 

Het terugkeren naar de uitvoering van de akkoorden van Minsk is de weg naar vrede en het beëindigen van deze zinloze slachtpartij. Wapenstilstand en vredesbesprekingen kunnen nu nog de fatale escalatie voorkomen. 

Ik hoop dat ik over een jaar nog een brief kan schrijven aan je. Een brief over herstel en wederopbouw van een Oekraïne in vrede. Heb wel mijn twijfels. 

Met hartelijke groeten,

Dzsingisz 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.